Currency
  • Česká koruna Kč
  • Euro €
  • Hungarian forint Ft
  • Polish Złoty zł
+420 724 727 774
Slip D Rig montaz na lov kapra

Slip D Rig - efektívna koncová montáž na lov kaprov

Slip D Rig - koncová montáž ktorú verím že pozná veľa z vás, zanietených kaprárov. Ale tiež z vlastnej skúsenosti viem, že veľa kaprárov o nej ešte ani nepočulo. Napriek tomu, že túto montáž registrujem len pár rokov dozadu, stala sa jednou z obľúbených kaprových montáží po ktorej siahnem keď si to situácia vyžaduje.

Keď sa pozrieme do minulosti s prekvapením som sa dočítal, že táto montáž je v podstate o máličko staršia ako ja sám :) a za ten čas už nachytala nespočetné množstvo kaprov. Ako prvý ju vynašiel v Spojenom kráľovstve Martin Clarke vo Woburn Sands v sezóne 1986-87. Samozrejme použité materiály v tej dobe boli úplne iné ako máme k dispozícii dnes, ale princíp uviazania tohto nadväzca zostáva rovnaký.

Tento nadväzec s obľubou používam napr. pri vychádzkach, kedy mi nejde o žiadnu selekciu rýb a chcem chytiť všetko čo sa pokúsi nasať moju nástrahu. Alebo v období na jar, kedy je kapor opatrnejší pri zbieraní potravy. Je veľmi obľúbený najmä na anglických jazerách kde sa nenachádza také množstvo bielej ryby a menších kaprov. Alebo dokonca kde je vôbec problém chytiť kapra pretože lov "chyť a pusť" je ďaleko skôr rozšírenejší ako v našich končinách a tým pádom chytiť opatrné ryby, je to čo robí tento rig zaujímavým a nájde si svoje uplatnenie aj u nás. Veľmi účinný môže byť napr. aj na kaprárskych pretekoch v závislosti od charakteru preteku. 

Je to zároveň jeden z najuniverzálnejších nadväzcov, kedy môžem používať nástrahy rôznych priemerov či už plávajúcich Pop-up, s klasickým ťažkým boilies na dno, neutrálne vyváženým boilies, alebo v kombinácii týchto nástrah na panáčika. Háčik je z časti pekne schovaný pod nástrahou. Nástrahu pripevňujeme k mikro obratlíku pomocou šnúrky Bait floss, kedy prebytočné konce zapaľovačom zatavíme z čoho nám vznikne zarážka. Pri použití Pop-up je samozrejmosťou olovený broček alebo plastické olovo (so stiahnutým poťahom od háčika), ktoré nám podrží Pop-up v požadovanej vzdialenosti nad dnom.

Slip D rig

Na tento nadväzec sa najčastejšie používa stužená šnúrka. Celý systém spočíva v tom, že na rozdiel od fluorocarbonových alebo monofilových D rigov, kedy je déčko na ramienku háčika na pevno, tento je po stiahnutí tuhej časti šnúrky mäkký a poddajný a pri vyfúknutí nástrahy kaprom, lepšie skĺzne po ramienku háčika a vytvára efektívny blow back systém. Video návod ako uviazať Slip D Rig je jednoduché nájsť na internete. V podstate sa jedná o veľmi podobný princíp ako u montáže Ronnie rig s tým rozdielom, že je o niečo ľahší (nemá ďalší obratlík na očku) a mikro obratlík s nástrahou sa nachádza mimo osi ramienka háčika. 

Čo sa týka použitia tvaru háčika, nadväzcovej šnúrky a materiálov je na každom z vás čo mu vyhovuje. Fantázii sa medze nekladú, ale dôležité je aby montáž fungovala správne. Vo všeobecnosti sa odporúčajú háčiky s dlhším ramienkom. Na túto montáž by som použil napr. háčik Anaconda Piercer Longshank SX a šnúrku Anaconda Slim Skin 25 lb. Mikro obratlík s krúžkom zabezepečuje, že nástraha môže pekne rotovať po svojej osi pri rôznom vírení vody na dne. Pri love z odhodu nechávam nadväzec stužený až ku háčiku a bez olovka (okrem Pop-up), tým dosiahnem že sa montáž nemotá ani pri ďalekých náhodoch.

Samozrejme vždy treba zhodnotiť aktuálne podmienky na danej vode, ročné obdobie a teplotu vody, povrch dna, aktivitu rýb a tomu aj prispôsobiť veľkosť a druh nástrahy. A v neposlednom rade zvoliť správnu koncovú montáž. 

Tak čo, vyskúšate Slip D Rig aj vy?

Slip D rig montáž na lov kapra

Mastodont Baits
boilies

Hledáte nejlepší boilies pro lov velkých kaprů?
Vyzkoušejte unikátní boilies od Mastodont Baits.

Zobrazit nabídku

Pro registrované

sleva až 10%

Dárek k objednávce

nad 1 500 Kč

Rychlé doručení

Spolehlivost

Doprava zdarma

v ČR nad 1 500 Kč

Podporujeme Google Pay, Apple Pay a benefity

+420 724 727 774